En cykeltur som var tuffare än väntat i natursköna Bled

Sjön i Bled och på toppen av berget ligger slottet Blejski grad
I torsdags kom vi till Bled vid 19-tiden och letade camping. Det var svårare än vi trodde. Sist bodde vi på Camping Bled, men det var fullt i tre dagar framåt. Vi hänvisades istället till en ännu större camping utanför stan, men det kände vi inte alls för. Vi åkte därför 15 minuter norrut och kom till en helt perfekt, liten camping precis vid floden! 
Camping Perun Lipce
Kvällen gick fort och efter en dusch var det läggdags. Vi har fått lite knasiga semesterrutiner och barnen är uppe till 22! Fördelen är att vi kan hitta på roliga saker tillsammans på kvällen, men det bästa är att båda två sover till 8!! Edvin har alltid lagt sig vid 19 och vaknat tidigt, runt klockan 5-6 har varit standard! Hemma följer vi alltid samma rutiner, men efter snart 6 veckor på resande fot har vi bilivt lite mer flexibla…
Edvin & Alice spanar ut över floden från campingen
Igår tog vi cyklarna ner till Bled, det visade sig vara mycket tuffare än vi trott. Vi hittade en väg som såg närmast ut och enligt appen maps.me skulle ta 30 minuter, men ni vet ju vad man brukar säga om genvägar… Vägen tog slut vid ett stup med branta trappor ner till ett vattenfall. Då hittade vi en stig på kartan som verkade vara kortaste vägen (att vi aldrig lär oss ?). 
Så härligt att det är grönt överallt!
Letar ny väg på kartan, efter att den första tog oss till branta trappor…
Det var en skogsväg med rullsten, extremt branta backar med ett stup på ena sidan. Jag hade haft svårt att cykla där med en mountainbike, nu satt jag på en treväxlad tantcykel. Jan hade älskat att cykla vägen, utan två barn bak i vagnen med en totalvikt på närmare 40 kilo. 
Början av stigen, och än så länge ser den helt okej ut
Stenar, grus och brant stup…. och tantcykel!
Det var så smalt på vissa ställen att jag tyckte det var läskigt, tänk då att ha vagnen bakom. På ett ställe var det så smalt att vi fick stanna så att jag kunde leda Jans cykel så att han kunde bära över vagnen.

En och en halv timme senare var vi framme vid Vintgar, stigen vi kom på visade sig vara avstängd för cyklar och även att gå till fots! Vi tog ett välbehövligt stopp och köpte glass. Efter ytterligare 30 minuter på asfalt och mestadels nerför var vi framme i Bled. Självklart fick vi den briljanta idéen att cykla upp till slottet Beljski Grad (som att två timmar upp och ner i bergen inte var nog!). Om ni spanar in första kortet så förstår ni att det var ganska brant upp! 

Vy över Bledsjön
Vy över ön uppifrån slottet
Ön som ligger i sjön
Bledsjön
Vattnet i sjön är riktigt klart!
Efter besöket till slottet cyklade vi runt sjön och självklart hittade vi nåt stort och otympligt att ta med hem! Så att cykelturen tillbaka skulle bli lite tuffare och saker att snubbla på i husbilen skulle ökas med ännu en. Finaste gungstolen i rotting fick plats på vagnen och jag tog en tung skärbräda av valnöt i cykelkorgen.
Shopping!

Nu var vi redo för lunch och sedan ett besök till stranden. Vid 18 började vi cykla tillbaka, vi valde en större väg denna gången och var tillbaka på campingen på lite under två timmar. Sista backen hem hade 14 % lutning, men det var i alla fall nedför ?

Stranden framför Camping Bled
Så härligt och klart vatten! Extra skönt med sötvatten!

Tips:

  1. Om ni vill ha plats på Camping Bled under högsäsong – boka plats. Annars rekommenderar vi varmt den mindre campingen vid floden. Men det kanske är en bättre idé att ta bilen till sjön…
  2. Ett besök i slottet Bjelski Grad kostar 10 EUR/person. Om du inte har lust att betala så finns det en utsiktsplats vid slottet. Åk upp på förmiddagen om du vill ha rät ljus för att fota ön. På eftermiddagen, när vi var där, var det motljus.
  3. Cykla runt sjön, det är vackert!