Europa

Ibland tänker vi att man behöver åka långt bort för att få ett riktigt äventyr, men Europa ligger ju precis runt hörnet. Östeuropa kan kännas nästan lika långt bort och annorlunda som Afrika eller Indien. Varför inte åka dit och upptäcka det själv?!

När jag och Jan träffades 2006 hade han rest runt i hela världen, men faktiskt inte varit så mycket i Europa. Det sparade han till oss att upptäcka 🙂 Sedan dess har det blivit några MC-resor dit. Det är ju just det som är tjusningen på Europa, det är enkelt att ha eget fordon och då kommer man till ställen som annars hade varit svåra att nå.

Nedan kommer ett utval av våra resor i Europa:

Jag hade bara suttit på motorcykel en gång tidigare när jag och Jan åkte till Cortina och Venedig i Italien sommaren 2007. Kvällen innan vi skulle åka hälsade vi på Jans bror så att jag kunde låna en hjälm och MC-ställ. Ute i god tid som vanligt 🙂 Jan hade precis köpt sin Africa Twin som han skulle köra ner till Ghana i Afrika ett halvår senare.

Cortina, Italien
Venedig, Italien

Sommaren 2008 åkte vi på en långresa med MC i Östeuropa, med start i Litauen, Vitryssland och Ukraina. Vi fortsatte sedan till Moldavien, Rumänien, Bulgarien, Grekland och Turkiet. Där vände vi och körde västerut mot Albanien, Montenegro och Kroatien. Vi stannade en natt i Bosniens enda stad mot havet utan att veta om det, innan vi fortsatte upp genom Kroatien och Slovenien. Vi körde igenom Österrike och Tyskland innan vi var tillbaka i Sverige igen. Detta är en av våra bästa resor! (Se även MC-semester i Europa 2008)

Första punkteringen, precis efter att vi kört av färjeni Klaipeda, Litauen

Direkt när vi kört av färjan i Litauen fick vi punktering på framdäcket. Då fick jag veta att Jan körde med samma däck och innerslang som han hade i Afrika. Han hade redan lagat det med x antal laglappar… Det var bara att stanna och laga det med ännu en laglapp 🙂

Andra punkteringen, Vitryssland

Nästa punktering kom i Vitryssland och sedan ännu en i bergen i Rumänien. När Jan tog av däcket för att laga däcket upptäckte vi att det spruckit tvärs över. Inte något som en laglapp kunde fixa! Så jag fick stanna kvar vid MCn när Jan liftade för att försöka fixa ett nytt däck. Han blev upplockad av ett gäng rumäner med trasig ruta på sin (?!) bil med franska skyltar… Jan var borta några timmar och jag väntade och väntade… När han kom tillbaka berättade han att killarna kört honom till en gubbe som vulkade på ny gummi på slangen. Den var som ny och klarade sig genom resten av resan 🙂

Försöker ta reda på vart vi ska åka, Ukraina
Så gropiga vägar att framskärmen fastnade i motorn, Moldavien
Moldavien
På väg mot Balea Lac, Rumänien
Jag minns så väl när jag såg detta betonghuset, det var så färgglatt med alla blommor. Inte som de flesta andra hus vi stött på tidigare i Östeuropa, Rumänien
Turkiet
Albanien
Det finns över 700 000 bunkrar utplacerad i Albanien
Montenegro
Utsikt över Dubrovnik, Kroatien
Slovenien

Vi korsade Tyskland, Frankrike, Andorra, Spanien och Gibraltar när vi körde vår Landrover Discovery till Burkina Faso i Afrika vintern 2008/2009. Vill du läsa mer om denna resa? Se Våra resor – Afrika.

Tredje sommaren på MC-semester, år 2009, följde tre kompisar till Jan med: Brian, Börjesson och Robban. Även denna gång blev det Östeuropa. Nu åkte vi till Polen, Ukraina, Rumänien och Ungern (vi körde även igenom Slovakien) innan vi avslutade i Polen innan vi färjade över till Sverige.

Här ser man de tre andra motorcyklarna, jag sitter bakom Jan och fotar. Jag tror att detta är i Ukraina, lite svårt att se vad det står på skylten 🙂
Börjesson på sin KTM, Ukraina

Sommaren 2014 åkte vi till Lissabon och Algarvekusten i Portugal. Detta var min och Jans sista innan vi blev en liten familj, i oktober samma år föddes Edvin.

Spårvagn, Lissabon, Portugal
Gravid med Edvin, Algarvekusten, Portugal

Under sommaren 2017 åkte vi, som en familj på fyra, iväg på husbilssemester ner i Europa. Det slutade med en resa på 45 dagar och 650 mil, genom 13 länder. Det var precis innan vi påbörjade denna resa som jag startade bloggen, i juni 2017. För att läsa mer om denna resa klicka här.

Husbilslivet passade oss perfekt, så sommaren efter åkte vi iväg igen. Den här gången bar det av till Italien, Sicilien, Sardinien och Korsika och sedan vidare norrut med stop i bland annat Nice, Monaco, Antibes. Läs mer om husbilssemestern 2018 här.

Sommaren 2019 körde vi genom Östeuropa på vägen till Centralasien och tillbaka. Läs mer om detta äventyret här.