Afrika

Sedan jag och Jan träffades i november 2016 har vi varit i Afrika flera gånger. När vi varit tillsammans ett år (vintern 2007/2008) åkte Jan ensam, på sin Africa Twin, 1500 mil ner genom Europa och Västafrika för att slutligen nå Ghanas kust.

Jan med sin Africa Twin någonstans i Afrika…

Han korsade Marocko, Västsahara, Mauritanien, Senegal, Gambia, Mali, Burkina Faso och slutligen Ghana. Där skeppade han hem MC:n och flög tillbaka till Sverige. Vid kusten i Ghana träffade Jan ett svenskt par, Micke och Julia, som sedan blivit våra bästa vänner. Världen är liten!

Året efter gjorde vi om resan, med vår Landrover Discovery. Vi åkte först genom ett kallt Europa och fortsatte sedan genom Marocko, Västsahara, Mauretanien, Mali. När vi sedan åkt in i Burkina Faso styrde vi mot huvudstaden Ouagadougou där vi sålde vår Discovery och tog oss ner till Ghana med lokalbussar. Slutdestinationen var Micke och Julias lodge utanför Takoradi.

Sahara, Mauretanien
Häftiga träd längs med vägen, Mali
Transport av levande höns, Burkina Faso

Mellan år 2008 och 2012 var vi varje år och hälsade på Micke och Julia på deras lodge på stranden. Sedan 2012 bor båda två i Sverige igen… Trots att det är skönt att ha båda två hemma i Sverige så att vi kan träffas ofta så saknar jag tiden i Ghana. Vem vet, en dag kanske dom flyttar tillbaka?!

Här har vi precis kommit fram till lodgen efter att Micke & Julia varit hemma i Sverige över sommaren – 2009

Sommaren 2013 åkte vi runt i södra Afrika. Vi började i Namibia med några dagar i Windhoek för att sedan ta oss vidare till Sydafrika. Där tog vi oss med tåg till Nelspruit och hyrde en bil och drog till bland annat Kruger Parken. När vi lämnat tillbaka bilen i Nelspruit fortsatte vi med lokalbuss till Maputo, Moçambique. Observera att lokalbuss i Afrika inte är som våra bussar här, oftast är det en minibuss med 20 personer inklämda. I efterhand kan jag inte riktigt förstå att man kan kalla det ”semester” att sitta och skumpa fram i trånga bussar dag efter dag ? Men det var så värt det! Stränderna i Mocambique är helt fantastiska!

Stranden i Xia-Xai, Mozambique

Under 2013 var det politiska läget i landet osäkert, med konflikter mellan regeringen och oppositionspartiet, så när vi åkte buss i norra Mozambique behövde vi åka i militärkonvoj. Vi fortsatte sedan till Blantyre i Malawi, för att sedan ta oss upp till Lake Malawi. Vi bodde i en liten hydda på stranden vid sjön, som hade helt klart vatten med många akvariefiskar i. När vi åkte båt över sjön svävade havsörnar över huvudena på oss. Efter fyra veckor i Afrika på små och extremt trånga bussar var vi nu ganska mörbultade, så vi avslutade med lite välförtjänt semester i Dubai.

Örn som svävar över Lake Malawi, Malawi

Under våren 2016 åkte vi till Seychellerna och Dubai, på denna resa var Edvin 1,5 år och lilla Alice låg i magen. när vi landade på Seychellerna hade vi inga kontanter och inga av flygplatsens tre bankomater fungerade… Som tur var hittade Jan 20 Hongkong-dollar i plånboken (vi var där i november 2015), det räckte precis till lokalbuss in till stan. Vi landade på kvällen och missade sista båten ut till ön La Digue eftersom vi inte hade pengar. Vi frågade runt vart man kunde bo och tog ännu en lokalbuss en bit bort och hittade ett rum för natten. Nästa morgon tog vi oss till färjan som tog vi oss till ön La Digue, ett riktigt paradis! Under tiden på ön hyrde vi cyklar och cyklade runt på hela ön, med Edvin i cykelstol bakom Jan.

Jan och Edvin badar, La Digue, Seychellerna
Edvin & Jan på hamnen, La Digue, Seychellerna
Edvin innan vågen sköljer över honom, La Digue, Seychellerna
I öknen utanför Dubai, Förenade Arabemiraten

I januari 2018 åkte vi på en tre veckors semester och tanken var att den skulle spenderas i Asien och på ön Sumatra. Men riktigt så blev det inte… Istället tog vi oss till Afrika och Zanzibar, efter att först ha spenderat cirka en vecka i Asien. Vi började med ett stopp i Jakarta, sedan Padang på Sumatra och till sist Kuala Lumpur innan vi kom på den briljanta idéen att åka till Zanzibar. Vilket bra beslut det visade sig vara! Ön bjöd på fantastiska stränder med helt magiskt vatten och två härliga veckor i strålande sol. Läs mer om denna resa här.

Edvin på stranden vid Kendwa, Zanzibar – januari 2018
Jag och barnen i vattnet, Kendwa Beach, Zanzibar – januari 2018
Edvin och Alice leker i sanden precis innan solen börjar gå ner, Nungwi Beach – januari 2018