Bacalar – lagunen med sju nyanser av blått & grönt

Bacalar beskrivs av vissa som den vackraste platsen på Yucatánhalvön. Efter att vi sett sjön så håller vi med – platsen var magisk! Vattnet gick i alla nyanser från pastellblått och turkost till mörkblått och nästan svart. Det gjorde nästan ont i ögonen, så vackert var det.

Vi hade hört att det kunde kosta så mycket som 110 USD/person att åka från Caye Caulker till Chetumal (55 USD för färja direkt till Chetumal, 20 USD turistskatt för att lämna Belize och 35 USD i turistskatt för att komma in i Mexiko). Vi bestämde oss för att ta den billigare vägen (som vi också vet tar betydligt längre tid!). Därför tog vi en kortare färja till Belize City och fortsatte med lokalbuss till mexikanska gränsen. Det gjorde att vi landade på 84 USD för alla fyra. Ganska stor skillnad, eller hur?! Då fick vi i och för sig spendera hela dagen med att resa, istället för en båttur på runt tre timmar. För oss, som ser själva resan som målet och som har all tid i världen, var det helt klart den bästa vägen 🙂

Så här såg vår resdag mot Mexiko ut: Vi började söndagen (12/1) med att ta 8-färjan till Belize City. Sedan gick vi en dryg kilometer till busstationen. Där hoppade vi på en buss till gränsen. Vi stämplade passen och började gå genom ingenmansland. Flera taxibilar stannade, men eftersom vi gärna går traskade vi vidare. Skyltningen var ytterst oklar, men vi följde Frontera Mexico. När vi gått närmare en kilometer insåg vi att det var en bra bit kvar. Hade vi gått fel tro?! Vi stannade och liftade. Tillslut plockade en gammal gubbe upp oss och körde till gränsen.

Efter att vi stämplat våra pass in i Mexico (utan att behöva betala 35 USD i skatt, hurra!) så fick vi veta att denna gränskontrollen endast var för bilar. Vi skulle inte ha följt skylten mot mexikanska gränsen, utan gått rakt fram i rondellen… Det var visst onödigt att skylta för fotgängare, eftersom alla vet vägen (förutom oss turister då!)… Vi stod kvar och efter en stund erbjöd en kvinna oss skjuts över gränsen och efter att Jan frågat så fick vi tillslut skjuts hela vägen till Chetumal!

När vi väl tagit oss till staden tackade vi för skjutsen och hoppade av. Vi var alla hungriga, så innan vi fortsatte satte vi oss på en restaurang och beställde mat. Eftersom klockan var runt 17 när vi ätit färdigt bestämde vi oss för att ta in på ett hotell över natten och fortsätta till Bacalar följande dag. Det visade sig vara ett bra beslut, vi fick tag i ett schysst hotell med pool. Efter en vecka med kallt, bräckt vatten var det rätt skönt med en varmvattendusch!

På måndagen (13/1) åkte vi mot Bacalar och vi blev faktiskt kvar i den lilla staden en hel vecka, ända till söndagen (19/1). Vi gick av minibussen vid stora vägen och promenerade mot centrum. Jag och barnen hängde på mysiga smoothistället Yerbabuena när Jan letade boende. Det dröjde en bra stund innan han kom tillbaka, men då hade han hittat ett rum med delat badrum och kök på La Pata de Perro.

Vårt hostel låg precis vid fortet San Felipe och parken Parque Principal de Bacalar. Det var perfekt för oss eftersom barnen hade flera lekplatser precis intill och alla restauranger låg i närheten. De restauranger vi flitigast besökte var Tacos de Guiso (en liten mexikansk restaurang, inklämd mellan två souvenirbutiker vid torget), Yerbabuena (fantastiska veganska/vegetariska smoothies & mackor) och Pues Si (tunna, vedugnsbakade pizzor och god pasta) och sushi på NAO Japanese Fusion.

Lagunen vid Bacalar är en insjö med sötvatten, ändå är vattnet så galet blått! Anledning till de vackra färgerna är att botten är kalksand. Vattnet har förutom kalk gott om andra mineraler, så det kändes lent mot huden att bada. Jag har bara varit med om liknande när jag och Jan badade i Lake McKenzie på Frasier Island, Australien, för 10 år sedan. Där var det också sötvatten, kalksand och otroligt vatten!

Under våra dagar i Bacalar hann vi med en hel del, jag klippte av runt 30 cm av håret, vi åkte på båttur på lagunen, åt massa färsk frukt (som var bristvara på Caye Caulker ), frossade i fantastisk mat, yogade, badade i 90 meter djup cenote och åt oändligt många Marquesitas. Dessutom fick vi lite piratfeeling under båtturen, vid Canal de los Piratas. Pirater gjorde denna kanalen för att kunna komma från havet hela vägen till Bacalar.

Bacalarsjön är unik, bland annat eftersom den innehåller de äldsta spåren av liv – Stromatoliter. Fossil från stromatoliter har hittats som kan dateras till äldre än 3,5 miljarder (!) år. Levande stromatoliter finns idag bara på isolerade platser, i ogästvänliga miljöer, med bristande konkurrens från modernare organismer. Biologer är oroliga för att sjöns speciella flora och fauna påverkas negativt av all turism. Visst det är förbjudet att ha på sig solskyddsfaktor, smink eller myggmedel om en ska bada, men frågan är om det räcker?! Troligtvis inte…

För att kunna spendera en dag vid vattnet här behöver en betala inträde (mellan 20 och 30 pesos) eftersom de flesta strandtomter är privata. Det finns några olika alternativ, vi var på tre olika: Balneareo Mágico Bacalar, Cocalitos och Cenote Azul. Balneareo Mágico Bacalar ligger närmast staden och här finns det vattenrutschbanor och restaurang vid vattnet. Det finns en även en brygga, gräsmatta att ligga på och flottar ute i vattnet. Om du följer vattenkanten norrut, så finns det till och med lite naturlig strand mitt bland träden.

En bit söder om Bacalar finns Cocalitos. Det här stället har mer naturlig strand, utan cementkanter mot vattnet och det fanns gungor och hängmattor utplacerade i sjön. Färgen på vattnet gick från gräddvitt till mörkt blått, så platsen är vacker! Det är också här du finner de känsliga stromatoliterna som sjön är känd för.

En bit från Cocalitos ligger Cenote Azul. En cenote är ett djupt hål, som bildats när kalksten har rasat och synliggjort grundvattnet. Just denna cenoten var över 90 meter djup! Galet! Edvin ville gärna bada och trots att han var lite rädd så simmade han och Jan tvärs över hela cenoten och tillbaka. Jag, som inte gärna badar om vattnet inte är varmt, kristallklart och grunt, var orimligt stolt!

Bacalar var på många sätt perfekt för oss. Det enda som saknades var egentligen en sandstrand och ett boende precis vid vattenkanten, men en kan inte få allt eller hur?! Nu bär det i alla fall av mot Tulum och sedan några dagar i Playa Carmen innan vi flyger hemåt. Bara två veckor kvar, sedan är det ”vardag” i Sverige igen. Det känns konstigt, eftersom resandet har blivit vardag för oss…

4 reaktioner till “Bacalar – lagunen med sju nyanser av blått & grönt”

  1. Halloj Jax med familj!
    Hedenkvist, Hagensen, Segerdahl och Victor Gustafsson drar till Playa del Carmen den 21e jan och stannar runt 2 veckor. Är ni där då?

    1. Hej!
      Det är vi nog. Åker troligtvis dit om ca en vecka… Då kanske vi ses där ?

Kommentarer är stängda.