Asien

Ojoj, Asien blir det svårt att göra någon sammanfattning av. Jag tar helt enkelt med ett urval av resorna, för hit har vi rest många gånger. Det var i Thailand som jag och Jan träffades 2006, sedan dess har vi varit tillbaka i landet flera gånger, men om vi får välja åker vi till andra länder runt om. Varför inte Indien, Kambodja eller Filippinerna?

När vi åkte ”Jorden-runt” vintern 2009/2010 startade vi i Thailand och Bali, innan vi fortsatte mot Oceanien (se Våra resor – Oceanien) och avslutade i USA (se Våra resor – Noramerika).

Koh Samet, Thailand
På moppetur till Ubud, Bali, Indonesien

Vintern 2010/2011 gick resan mot södra Indien och Andamanerna, med ett stopp i Thailand på hemvägen. Vi började resan i Mumbai, det var mitt första möte med Indien och jag älskade det från första stund. Efter några dagar tog vi en buss ner till Goa och Vagator Beach, där hyrde vi en Enfield och körde runt i några dagar. För att komma till nästa ställe, Om Beach, fick vi först åka tåg och sedan rickshaw. Vilket lugnt och skönt ställe, kan verkligen rekommenderas! Kochi var nästa stopp innan vi åka buss upp i bergen till Munnar och spanade på alla teodlingar.

Rickshaw bredvid teodlingar i Munnar, Indien

Andamanerna var verkligen höjdpunkten på resan, så vackert! Vi bodde i en bungalow på stranden för 100 rupees (ca 15 kronor). Vi hyrde en Honda Hero och tog oss runt på Havelock Island. Här kom vi in i en speciell dygnsrytm eftersom Andamanerna ligger vid Thailändska fastlandet, men har ingen tidsskillnad mot Indien. Detta gjorde att det blev ljust vid 4-tiden och mörknade vid 16 på eftermiddagen. För att inte missa allt dagsljus gick inte efter klockan alls utan följde solen helt. Efter paradisön så tog vi en vecka i Thailand innan vi åkte hem till Sverige.

Elephant Beach, Andamanerna, Indien

Under sommaren 2012 gick resan tillbaka till Indien, men då till Delhi, Shimla, Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer, Udaipur, och Varanasi. Alla som varit i Indien vet att landet är som en drog. Ett land som man stundtals kommer på sig själv med att ”älska att hata” och vice versa. Att åka till norra Indien under sommaren innebär temperaturer på runt 40-50 grader.  Om man lägger på mycket folk, trånga tåg och bussar så ger det resan nåt alldeles extra 🙂 Efter Varanasi fortsatte vi till Nepal och Katmandu. Direkt när man korsat gränsen märks det direkt att man är i ett nytt land, som inte är riktigt lika galet som Indien 🙂

Tåget på väg mot Shimla, Indien
På fortet i Jodhpur, Indien
Japsalmer, som ligger i öknen nära Pakistan, Indien
Under en båtfärd i Varanasi, precis efter gryningen, Indien
Varanasi, Indien

Vintern 2013/2014 åkte vi till Maldiverna och Sri Lanka. Vi tog några dagar på Maldiverna innan vi åkte vidare mot Sri Lanka. Första stoppet var Negombo och sedan åkte vi buss upp till Kandy, efter det åkte vi buss tvärs igenom landet (slingriga bergsvägar) till kusten och Mirissa Beach. Vi åkte sedan tåg längs med kusten upp i landet, vi stannade i Unawatuna och Hikkaduwa innan vi var tillbaka i Negombo. Vi hade även tänkt stanna i Dubai på hemvägen, men fulla flyg och stand by-biljetter gjorde att vi fick spendera några dygn på flygplatsen i Colombo innan vi tillslut kom hem.

Båtar utanför Hikkaduwa, Sri Lanka

Efter att vi blivit en familj på tre åkte vi till Vietnam, Kambodja och Thailand under januari 2015, med en tre månader gammal Edvin. Resan började med en natt i Pattaya eftersom vi missade planet till Vietnam. Efter ett pit stop i Thailand  mötte vi upp våra vänner Micke och Julia i Ho Chi Minh. Efter några dagar med fantastisk mat och ett besök på krigsmuseet flög vi vidare till Phu Quoc.

Edvins första bad i havet, Phu Quoc, Vietnam

Efter några dagar på Phu Quoc var det dags att ge sig in i Kambodja, vi åkte buss och det tog lite tid att ta oss över gränsen. I hela Kambodja åt vi fantastiskt god mat, jag tycker personligen att både vietnamesisk och kambodjansk mat slår den thailändska. Vi stannade först i Kampot och bodde precis vid floden. Så magiskt att se solen gå upp över det stilla vattnet (ja, vi gick upp innan gryningen, Edvin har alltid varit morgonpigg).

Edvin i soluppgången, Kampot, Kambodja

I Sihanoukville bodde vi på det häftiga stället Mushroom Point i några dagar innan vi åkte ut på två olika öar. Först ut var Koh Ta Kiev, som är en liten ö med ett alldeles eget Absint-destilleri. Efter några dagar i tält på ön åkte vi vidare mot Rabbit Island innan vi åkte tillbaka till Sihanoukville. Här sa vi hej då till Micke och Julia som vi rest med de tre första veckorna och tog oss vidare mot Thailand. Efter en natt i Trat tog vi oss ut till Koh Kood. Här hyrde vi moppe och åkte runt till öns olika stränder.

Vårt tält på ön Koh Ta Kiev, Kambodja
På väg mot ”Last Point”, Koh Ta Kiev, Kambodia
Båt, Thailand
Koh Kood, Thailand

Under sommaren 2015 reste vi ”jorden-runt”, med start i Japan och Tokyo. Vilken stad! Efter några nätter i Tokyo fortsatte vi mot Alaska, Canada och USA (se Våra resor – Nordamerika.

Harajaku Street, Tokyo

I november 2015, precis efter att Edvin fyllt ett år, åkte vi till Filippinerna och Hongkong. Vi flög till Cebu och tog oss med båt till Panglao. Vilken mat! Det gick att äta från världens alla hörn och allt var gott! Spenderade några dagar på stranden och badade i det lugna vattnet. Vi är lite rastlösa av oss och gillar inte direkt att ligga på stranden, så vi hyrde en Zoomer och körde upp till Chocolate Hills.

Edvin blickar ut över havet, Panglao, Filippinerna
Chocolate Hills, Bohol, Filippinerna

Innan vi åkte tillbaka till Sverige tog vi ett stopp i Hongkong. Vi bodde i ett litet rum i Chungking mansion, ett ställe som är svårt att beskriva. Det består av flera höghus som är ihopbyggda, med marknad och restauranger i botten. Planbeskrivningen är ett enda kaos, det är som en labyrint med 10 hissar och man måste ta rätt hiss för att komma till sitt ”hotell”. Vilket ställe! Vi tog båten över till Hongkongön och åkte upp på toppen och kollade i staden. Här skulle jag aldrig vilja bo, vilket tempo. Det var ganska skönt att komma hem till vår lilla by på landet igen 🙂

Edvin spanar in mångmiljonstaden Hongkong

Efter att vår lilla familj blivit komplett, och lilla Alice kommit till oss, åkte vi i november 2016 till Oman och Indien (Bombay och Goa, Palolem Beach). Detta var under tiden när regeringen i Indien precis förbjudit alla 500 och 1000 rupees. Det var kaos, med otillräckligt med kontanter och köer på flera timmar till bankomater som inte ens var igång. Och allt detta i ett land där i stort sett alla transaktioner sker med kontanter! Men vi tog oss igenom det också 🙂 Människorna är helt fantastiska och vi fick leva på kredit på restauranger och boende. Till Palolem ska vi definitivt tillbaka någon gång!

Blöjbyte i Kankon, Goa, Indien
En tidig morgon, Palmlem Beach, Indien

Under februari 2017 gav vi oss av på andra resan som en familj på fyra, denna gången bar det av till Maldiverna och Sri Lanka. Nu var Edvin runt 2,5 och Alice 6 månader. Vi spenderade några dagar på en ön, Hulhumale, innan vi åkte vidare mot ön Maafushi. Maldiverna har verkligen kritvita stränder och kristallklart vatten. Vi spenderade lite mer än en vecka på ögruppen innan vi åkte vidare till Sri Lanka.

Edvin på Hulhumale, Maldiverna

Vi reste runt en del på Sri Lanka, både med bussar, tåg och rickshaw. Vi började i Negombo och tog oss sedan med tåg till Hikkaduwa. Efter några nätter där fortsatte vi till Tangalle. Sist vi var på Sri Lanka hade vi planerat ett stopp i Yala Nationalpark, men det blev aldrig av, så nu passade vi på att ta ett stopp där. typiskt nog så hade jag feber och var riktigt hängig, men det var ändå häftigt. Går inte att jämföra med Afrika, men vi fick ju se en leopard i alla fall. Febern höll i sig en vecka och när Edvin också blev sjuk gick vi till doktorn och fick medicin. Då hade vi tagit oss till Mirissa Beach. Denna strand var favoriten sist och var så även denna gång. Tog ett stopp i Negombo innan vi flög hem.

Tangalle, Sri Lanka
Negombo, Sri Lanka

I januari 2019 åkte vi tillbaka till Indien och Palolem Beach. Vi spenderade lite över två veckor på stranden.  Jag gjorde yoga varje morgon på Earth Yoga Village och för en gångs skull hade vi en ”riktig” semester med god mat och lata dagar. Läs mer om den resan här.