Vår lilla guide till mäktiga Dubrovnik

Vy över staden, fotat 2008

På förmiddagen gav sig Jan ut på en cykeltur in till Dubrovnik. Att han är galen som ger sig ut och cyklar i denna värmen är jag säkert inte ensam om att tycka?! Det är dessutom branta backar och väldigt smala vägar! Han berättade att han hade fått cykla utanför räcket flera gånger, med branta stup ner till havet. Vi hade planer på att cykla med vagnen in till staden i eftermiddag, men efter hans tur idag så kan man väl säga att vi ändrade dom planerna 🙂 Han cyklade först upp till högst punkten innan staden och vände sedan hemåt, men då fick ha syn på gamla vägen och följde den hela vägen in till staden. Han tog ett varv innanför murarna (får man ens cykla där?) och sedan vände han hemåt.

Strand som endast nås med båt, fotat på Jans cykeltur

Vid fyra gick hela familjen ner till hamnen i Mlini och tog båten in till Dubrovnik. Ungefär 20 minuter senare var vi framme vid stadsmuren och klev av.

Båt från Mlini in till Dubrovnik
Dubrovnik från båten

Eftersom vi har varit här tidigare så hade vi ingen direkt plan, utan lät Edvin springa före och bestämma vägen. Här kan man inte se sig mätt på trånga charmiga gränder, vackra byggnader, tjocka murar och blanka marmorgolv. 

Det är inte så stort så om du går runt i några timmar så kommer du troligtvis ha gått förbi de flesta större sevärdheter. På kvällen tog vi bussen tillbaka till Mlini och det var allt från Dubrovnik, för denna gången 🙂

Dubrovnik är verkligen en häftig stad, har du planer på att åka hit? Här kommer några, högst personliga, tips:

  1. Mitt bästa tips är att inte bo mitt inne i stan, dels är det fullt med folk och dessutom är det lite krångligt eftersom man måste gå med resväskorna (inga bilar får köra innanför murarna). Sist jag och Jan var här bodde vi på berget ovanför, detta gjorde att vi hade den perfekta vyn över staden från terassen.

    Frukost på terassen med Dubrovnik nedanför, fotat 2008
  2. Om du vill ha lite mer lugn och ro så tycker jag absolut att du ska bo lite utanför staden, som i Mlini. Hamnområdet och kustremsan här är riktigt charmig! Tänk dock på att hela området runt Dubrovnik är bergigt, så branta trappor och gränder är det nog svårt att komma undan (likaså stenstränder!). Härifrån når du enkelt Dubrovnik med båt eller buss. Om du åker med barn så tycker jag verkligen att detta är att föredra, åka båt och buss är ju spännande! Om du är på roadtrip är detta också perfekt eftersom du slipper hitta parkering till bilen, det verkar vara kaos och trånga parkeringar nära gamla stan!
  3. Tips nummer tre är att inte åka under högsäsongen, dels för att det är varmt och dels för att det är galet mycket turister! Om du ändå åker hit när det är varmt; åk in till stan på eftermiddagen/kvällen. Eller så tar ni med badkläder, det går faktiskt att bada precis utanför stadsmuren!
  4. Tips nummer fyra är att inte ta med vagn till promenaden innanför murarna. Det blir en hel del trappsteg och smala gränder om du vill kunna utforska staden ordentligt. Edvin, som fyller tre i oktober, sprang runt nästan heja tiden, men det sista blev han trött och då fick han sitta på min rygg i selen. Jan bar runt på Alice, som fyller ett i augusti, utan sele hela tiden. Vi såg dock flera kämpa med vagn uppför trapporna, så visst går det också om man vill 🙂