Playa Carmen – en liten juvel i Costa Rica

Playa Carmen, precis söder om Santa Teresa, visade sig vara det stället där lugnet på riktigt infann sig. Direkt när vi gick av bussen och trampade på grusvägen kände vi oss som hemma! Denna lilla plats har alla delar för att vara vår favorit – havet är nära inpå, det finns en liten slumrande by intill, men framförallt så bor vi på ett magiskt ställe. Här var vi tvungna att stanna ett tag!

När du väl tagit dig till Santa Teresa, så kommer du vilja stanna ett tag. Det är lite omständigt och x antal bussar och färja innan du är framme. Visst, det finns minibussar som går direkt hot från San José, men vi gillar att åka större bussar. Dessutom är minibussarna dyrare och du har betydligt mindre plats. Lägg till att den bara går ett par gånger per dag, då ger lokalbussen mer valfrihet.

Vi åkte från Cahuita på kusten vid Karibiska havet i onsdags morse (27/11) och på eftermiddagen var vi tillbaka på Relax Hostel i San José. Vi promenerade runt i staden på eftermiddagen och åt asiatiskt till kvällsmat. Morgonen efter (torsdag 28/11) tog vi en buss från Puntarenas Bus Terminal till Puntarenas. I San José finns det en bussterminal för varje bussbolag och inte en stor där alla bussar går, som vi är vana vid.

Vid tio var vi på väg mot Puntarenas och under två timmar senare var vi framme. Där kan du antingen ta en buss eller taxi några kilometer från busstationen till färjan. Färjorna går några gånger per dag, vi hann äta lite lunch innan vi tog nästa färja, som gick vid 14. En timme senare var vi framme i Paquera och då väntade en buss som tog oss till Cóbano. Vi fick vänta i den lilla byn i 10 minuter på bussen som skulle ta oss hela vägen till Santa Teresa.

Vi hade tur och bussen tog vägen förbi Playa Carmen på väg mot Santa Teresa. Vårt hostel, Brunela Soliders Hostel, låg precis mellan de två byarna så vi kunde hoppa av precis utanför. Det hade redan mörknat när vi var framme och checkade in. Vilket mysigt hostel och vilket rum vi fick! Vi hade bara bokat ett dubbelrum, men fick ett betydligt bättre rum. Antagligen för att Edvin och Alice charmade receptionisten 🙂

Vi lyckades få sviten, för samma pris som ett dubbelrum. Rena vinstlotten! Rummet hade kylskåp, kaffemaskin, vattenkokare, tv med Netflix och en stor terass! Förutom vårt schyssta rum så har vi tillgång till ett stort gemensamt kök och pool. Detta måste vara bästa boendet hittills under resan och det i kombination med att stranden är nära och att vi bor mitt i en liten charmig by med grusväg gjorde snabbt att vi trivdes och kände oss som hemma.

Nu har vi spenderat över en vecka mitt i detta lilla paradis (torsdag 28/11 – fredag 6/12). Vi lyckades snabbt få till en rutin på hur våra dagar ser ut. Först frukost, sedan yoga för min del och efter det en sväng till stranden. Upp till vårt hostel för att fixa lunch och sedan hänga vid poolen på eftermiddagen. På kvällskvisten har vi gått ner till stranden igen för att spana in solnedgången och alla surfare. Visst, det har funnits justeringar i schemat vissa dagar men i det stora hela så har detta varit vårt liv de senaste dagarna (och kommer fortsätta vara det fram till söndag 8/11 när vi lämnar denna fantastiska plats!).

Visst, några nackdelar med Santa Teresa och Playa Carmen finns det: grusvägen blir som klister vid minsta regn och dammar när den är torr. Det är gott om fyrhjulingar, moppar och bilar på vägen så turister finns det gott om, trots att det inte är högsäsong ännu. Även om trafiken tyder på att det är många som hittat denna lilla pärla känns det nästan som att en är ensam på stranden. Säkerligen på grund av att de flesta ligger i skuggan under träden eller surfar. Stället är helt enkelt inte oupptäckt…

Största nackdelen med Costa Rica och speciellt längs med kusten mot Stilla havet (som för övrigt är allt annat än stilla!!) är prisläget. Det är dyrt! Såväl boende som mat ute kan bli riktigt kostsamt. Enklaste sättet att gå ner kostnaden är att hitta ett relativt billigt boende och laga mat själva. Vi bor för under 400 kronor, med frukost, på ett hostel där vi har ett stort gemensamt kök. Här lagar vi de flesta dagar både lunch och kvällsmat. Vi har hittills bara ätit ute två gånger här. Då käkade vi fantastisk falafel på Zula som ligger intill vårt hostel. Maten var fantastisk och nog det godaste vi käkat ute på hela resan. Ofta är det både smidigare och godare att laga maten själva. Då kan vi laga nåt som alla gillar och barnen kan leka och busa när vi fixar maten.

Det här är tydligen ett surfarparadis, med vågor som passar de flesta nivåer. Havet är med andra ord vilt och det är stora vågor, med starka strömmar. Kanske låter det som att stranden inte passar för en barnfamilj?! Som tur är så finns det gott om naturliga pooler på flera ställen, de havet och vågorna har gröpt ur berget. I poolerna är vattnet varmt och lagom djupt för både barn och vuxna. Helt perfekt! Jan och Edvin har badat i vågorna några gånger per dag också, så om barnen är lite större och gillar vågor funkar havet utmärkt att leka i.

Vi kommer stanna kvar här till söndag (8/12) och då väntar en dag med några olika bussar för att ta oss till Nicaragua och San Juan del Sur. Nytt land och nya äventyr väntar med andra ord, men först några fler lugna dagar här 🙂

4 reaktioner till “Playa Carmen – en liten juvel i Costa Rica”

  1. Det ser helt fantastiskt ut! Förstår att ni stannat så länge!
    Kul att du länkar till the.swedish.camel.rider Nu är det inte långt kvar till festivalen (19-22 december) och tävlingarna! Träningen går jättebra!
    Massor med kramar från oss???

    1. Måste vara spännande! Inte många träningsdagar kvar innan tävling ? Vi håller tummarna här borta ?

Kommentarer är stängda.