Ett första intryck av Georgien & födelsedagsfirande

I måndags körde vi mot Georgien. Gränsövergångens var långsam, så när vi väntade i kön så passade Jan på att ge Toto lite kärlek. Han kollade oljan och kylaren. Det fattades visst vatten… Verkar som att vi har en liten läcka någonstans ändå… Det får vi kolla upp vid ett bättre tillfälle. Efter runt två timmar så var vi inne i Georgien.

Det kändes det direkt att vi var i ett annat land. Trafiken var hetsigare och klimatet annorlunda och mer tropiskt. Det var väldigt grönt och växte till och med palmer längs med vägen. Frågan är om vi nu är i Asien eller Europa?! Landet ligger i söder om Kaukasus, där Europa möter Asien och vissa påstår att landet tillhör Europa medan andra anser att det ligger i Asien… Mitt första intryck är att det klimatet gör att det känns mer som Asien, medan kulturen känns europeisk… 

Grönt, grönt, grönt!

Efter gränser var det inte långt till staden Batumi, där vi planerat att stanna till. Vi hade kollat upp ett gästhus (Guesthouse 97 in Batumi) som skulle ligga mitt inne i staden, men när vi kom fram till adressen så var det inte en skylt framför. Jan gick ur bilen och knackade på porten och pratade med några grannar, men ingen visst något boende i närheten (eller jag tror mer på att ingen förstod vad han sa). Tillslut gick Jan in genom porten och då lyckades han få tag på killen som hade stället. Han bodde med sin familj och föräldrar på ovanvåningen och så hyrde de ut rum på bottenplan. Det var ett gemensamt kök, rum med eget badrum och lite bord och stolar i trädgården eller under tak. Riktigt mysigt ställe. Vi fick ner priset lite och sedan installerade vi oss.

Jan lagade pannkakor till lunch och barnen satt och lekte i trädgården. Efter maten tog vi Toto ner till staden. Vi gick längs med strandpromenaden och barnen fick leka i en hoppborg, sedan började det regna. På vägen tillbaka till rummet så handlade vi med oss lite grönsaker och lagade Tacos. Barnen satt och målade och sedan kollade båda på film. Jag och Jan kunde sitta uppe till efter midnatt och drack inhemsk öl, för runt 10 kronor litern.

På tisdagen fyllde Alice år, så då väckte vi henne med skönsång och en present. Edvin hade köpt en docka till henne när vi var på ett köpcentrum i Turkiet för en vecka sedan. Förvånade nog så har han inte berättat för henne vad han köpt, trots att han många gånger har pratat om att hon ska få en present. Efter det gjorde vi frukost och bestämde oss för att stanna en natt till. Då kunde vi gå ner på staden och ta en fika för att fira Alice lite. 

Det blev många kilometers strosande under dagen, helt otroligt att barnen orkade gå så långt! Batumi var väldigt charmig, där nytt blandades med gammalt och moderna byggnader med fallfärdiga hus. En stad precis i vår smak. Det blev ett antal lekplatser blandat med lite fika, lunch och sedan tog vi strandpromenaden hemåt. Vi hade lovat Edvin att leka i en hoppborg på hemvägen, precis när vi kom fram så började det regna. Så typiskt, men han hann åka en gång innan vi fick börja gå hemåt. 

På kvällen lagade vi mat och hängde vid gästhuset. Barnen pysslade, målade och vi satt bara och tog det lugnt. Hela familjen, inklusive Toto, mådde nog bra av att stanna kvar två nätter på ett ställe…

Barnen leker arkeologer och gräver fram dinosaurier…