Ilha Grande – paradisön ett stenkast från Rio

Ilha Grande låg bara en buss- och båtresa från Rio, men kändes som en helt annan värld. Nu bytte vi storstad mot strandhäng en ö helt utan bilar. Äntligen! Ön var på många sätt perfekt, förutom en detalj – vädret! Vi hade strålande sol första dagen, men sen var det mulet och regn… Inte riktigt vad vi önskade, så när väderprognosen inte visade en soldag i sikte drog vidare.

På måndagen (4/11) tog vi bussen från Rio mot Angra Dos Reis. Edvin och Alice åkte gratis, men satt i våra knän hela vägen. Tre timmar på en buss är ingenting för oss, så fortare än väntat var vi framme. Vi tog oss till hamnen och där fick vi veta att lokalbåten till Ilha Grande skulle gå 30 minuter senare. Det går att ta snabbåt också, men vi uppskattar mer att åka en långsam båt (till en bråkdel av priset). Det är inte lika lätt att bli sjösjuk och barnen kan springa runt och se sig omkring.

Det första vi såg när vi gått ombord och lättat ankare var en havssköldpadda. Det är alltid lika mäktigt att se dessa fantastiska djur! Efter 1,5 timme på båten, steg vi klockan 17, iland på hamnen i Vila Abraão. Vi gick allihopa och letade efter boende, men efter en stund satte jag mig med barnen så fick Jan leta ensam. Då kunde barnen leka, jag vila och Jan leta utan ryggsäck. Winn-winn helt enkelt! Jan hittade ganska fort ett mysigt ställe och efter att vi installerat oss gick vi ner på stranden och åt kvällsmat. Det här hade vi sett fram emot länge! Äta ute en ljummen kväll när barnen leker i sanden.

När vi vaknade upp morgonen efter (tisdag 5/11) så fick vi bufféfrukost. Den var helt klart bättre än den i Rio och mätta och belåtna gick vi till stranden. Det var lite molnigt, men över 30 grader så vi spenderade största delen av dagen på stranden. Barnen har blivit så stora att båda två faktiskt lekte tillsammans och knappt brydde sig om oss. Lyxigt värre!!

Vi käkade färska baguetter till lunch och åt på terassen utanför rummet. Frukt var sjukt billigt, så lite banan, anans och mango blev det också. När det väl blivit kväll så gick vi till stranden och käkade. Favorit i repris, med fötterna i sanden och barnen lekande runtomkring. En sådan här dag var precis vad vi behövde och något som vi längtat efter länge!

På onsdagen (6/11) vaknade vi upp till regn. Vi hade inte ens kollat vädret, så vi blev lite förvånade… Vi hade hela tiden tänkt stanna här i minst en vecka och vila upp oss, men vi hade inte tänkt på att det skulle kunna vara dåligt väder… Skulle vi stanna eller åka?! Tillslut bestämde vi oss för att stanna åtminstone en dag till, trots att väderleksrapporten visade regn. Det kunde ju vända! Efter frukosten hängde vi på rummet, men dagen gick långsamt.

På eftermiddagen trotsade vi regnet och gick till affären. Där mötte vi två glada göteborgare (och en tysk) och snackade lite svenska! Det var ett välkommet avbrott och vi pratade en bra stund. Under tiden lekte barnen i en stor vattenpöl med sina leksaker. Det finns inget dåligt väder osv…. Vi hade precis bestämt oss för att lämna ön redan dagen efter, men göteborgarna övertalade oss att vädret skulle bli bättre! Vi ville gärna tro på det, så vi bestämde oss istället för att ge ön en dag till. På kvällen gick vi ut och käkade pizza, men det blev en mindre katastrof. Edvin vägrade äta eftersom det inte fanns pizza med ananas…

Vi har vacklat fram och tillbaka vart nästa stopp skulle bli. Bolivia? Perú? Saltöknen i Bolivia verkar fantastisk, likaså Regnbågsbergen i Peru. Jag hade dessutom en plan att gå inkaleden till Machu Picchu. Det visade sig dock att de sämsta månaderna för just vandring till Machu Picchu är mars och november. I november regnar det mycket i området, så vandringsstigarna är hala. Dessutom skulle Jan och barnen få stanna i ett regnigt och kallt Cusco… Tillslut bestämde vi oss för att helt strunta i både Bolivia och Peru. Vi får åka dit när barnen är lite större och kan följa med på lite tuffare vandringar. Nu vill vi ha värme och strand, så istället blir det direkt till Colombia.

Vädret verkade bättre när vi vaknade på torsdagen (7/11). Det var inte så tunga moln och bara lite dis i luften. Efter frukosten gick vi ner på stranden och barnen var snabbt igång och lekte. Vi klarade oss utan några regndroppar, men regnet hängde i luften. Vid lunch köpte vi frukt och baguetter och åt på terassen.

Det var ännu tyngre moln på eftermiddagen så då tog vi en promenad. Vi fick bland annat se små mysiga stränder, en galen akvedukt som byggdes i slutet av 1800-talet och fortfarande försåg Vila Abraão med vatten. Vi fick dessutom se ett litet vattenfall (eller snarare en fors) och en gammal ruin. Ilha Grande är en gammal pirat- och fängelseö och jag tror att det var ruinerna av ett fängelse vi gick förbi. Barnen tyckte att det var spännande att vi var på en gammal piratö. Kunde det finnas pirater här nu? Kanske fanns det en skatt i sanden? Funderingarna (och frågorna) var många!

Vi hoppades på att vi skulle vakna upp till sol och lätta moln på fredagen (8/11), men det var tunga regnmoln. Vi bestämde oss för att ta lokalbåten vid 10 och sedan fortsätta med buss mot Rio. När vi skulle gå på båten började det regna, så det verkade som att vi fattade rätt beslut. Nu väntar en natt i Rio och sedan hoppas vi på att komma med flyget till Bogota tidigt på lördag (9/11) morgon.

När Jan reste runt i Sydamerika sist så var Colombia och Argentina de länder han gillade mest, så jag är riktigt förväntansfull. Framförallt längtar jag efter hav, strand och värme!