Lite all möjlig info om Albanien

Idag kommer vi inte förflytta oss någonstans utan stanna här på Livadh Beach och lyssna på cikadorna som spelar från olivträden. Så, för att ge er nån intresant läsning kommer lite udda fakta om Albanien:

  1. Det bor fler albaner utanför landets gränser än det gör i Albanien.
  2. Här betyder en nick ”nej” och skakar du på huvudet betyder det ”ja”. Nästan lika förvirrande som indiernas huvudskakningar, som kan betyda både jag och nej.. Eller allt mellan himmel och jord…
  3. Det sägs att under 1970-talet fanns det endast 600 bilar i hela Albanien, och samtliga hörde till diktatorn Enver Hoxa och hans anhängare. Nu finns det desto fler bilar i landet, och det verkar som att Mercedes är val nummer ett. Någon berättade för mig att 80(?!)% av alla bilar i landet är just Mercor, men det kan väl inte stämma?! Om du nu tänker en ny Merca så har du dock fel, det är främst gamla bilar vi snackar om!
  4. Det finns runt 750 000 bunkrar i landet, det blir en på 5,7 km2 eller en på fyra invånare!
  5. Landet har aldrig kammat hem en OS-medalj. Till och med Kosovo (som är ett av de nyaste länderna) har vunnit en medalj. Det är faktiskt endast Bosnien & Hercegovina och Albanien som INTE har tagit någon medalj i Europa…
  6. Fram till 2014 var staden Lazarat Europas ”Cannabis huvudstad”, med en produktion på 900 ton marijuana per år! 2014 gjorde man ett tillslag mot staden och myndigheterna återfick kontrollen över staden. Enligt BBC så är landet trots detta Europas största producent av Cannabis som odlats utomhus.
Edvin leker i en bunker på stranden i solnedgången, Livadh