Ställplatser på Sicilien

Vi spenderade lite mer än en vecka på Sicilien. Ön var helt i vår smak, med pittoreska Cefalù, ruffiga Palermo blandat med vackra stränder och häftig natur. När det gäller både ställplats och strand så var Spiaggia Calamosche vår absoluta favorit.

Här är ställplatserna listade från öst och Taormina, sedan längs med södra kusten. Efter det Cefalù på norra kusten och till slut Palermo.

GIARDINI NAXOS – AREA ATTREZZATA CAMPER PARKING LAGANI

I Taormina finns det inte någon ställplats vid vattnet, eftersom det är branta klippor mot havet. Strax utanför staden ligger Giardini Naxos och här finns det några ställplatser nära vattnet. Om du ändå vill utforska Taormina och stranden Isola Bella så kan du ta bussen, som går precis utanför ställplatsen.

Kostade 19 euro plus el, här betalade man för faktisk förbrukning. Vi fick betala runt 2 euro extra per natt och då körde vi AC på husbilen utöver kylskåp etc. Här fanns det fräscha toaletter och gratis kallvattendusch, för varmt vatten kostar det 0,5 euro. Inget dricksvatten.

Adress: Viale Stracina 20, 98305 Giardini Naxos.

SPIAGGIA CALAMOSCHE – AREA PARCHEGGIO CALAMOSCHE

I naturreservatet Torre Vendicari ligger vackra Spiaggia Calamosche. Från ställplatsen/parkeringen får du gå ca 1,5 km till stranden. Platsen för husbilar låg i en änden av olivlunden som agerade både parkering för dagsgäster (kostade 3 euro för en dag) och ställplats. Trots att det var mycket bilar på dagen så var det tomt på området med husbilar. Första natten var det bara vår husbil där… Mysigaste ställplatsen hittills!

kostade 15 euro med el, dock något svajig ström så vi fick köra kylskåpet på gas. Det fanns utedusch med solvarmt vatten. Dricksvatten (som smakade blä, som Edvin så fint utryckte det).

Adress: I naturreservatet Torre Vendicari, följ skyltar mot Spiaggia Calamosche.

PUNTA GRANDE – AREA PUNTA PICCOLA PARK

Punta Grande ligger 2 kilometer innan Scala dei Turchi, så härifrån är det gång/cykelavstånd för att kolla på turkiska trappan. Stranden utanför ställplatsen var barnvänlig med sand och lugnt vatten. Kostade 28 euro per natt, med el. Kallvattendusch var gratis, dusch med varmvatten kostade 1 euro. Det fanns inget dricksvatten.

Adress: Viale Mediterraneo 20 (SP68), 92014 Porto Empedocle.

LASCARI/CEFALÙ – BAJA DEL SOLE 55

Vi valde att stanna i Lascari och sedan cykla in till charmiga Cefalù. Cefalù är betydligt mer turisttätt och trångt på stränderna. Här finns det dessutom en tågstation, så du kan ta tåget både till Cefalù och Palermo. Här kostade det 18 euro, med 500 watt el. För 1500 watt kostade det 3 euro extra. Inget dricksvatten, men det fanns toalett och gratis kallvattendusch. Om du vill duscha varmt får du betala 0,5 euro.

Adress: Via San Giovanni di Roccella, 90010 Piana Calzata, Lascari

PALERMO – AREA FREESBEE PARKING

Nära metrostationen, Imperatore Federico, med tåg varje halvtimme in till Palermo Centrale. Metron kostade 1,5 euro enkelväg och tog 20 minuter. För parkering/ställplats betalade vi 1 euro i timmen, plus 3 för el. Allt som allt gick det på 13 euro för en hel dag inne i staden. För det slapp leta parkeringsplats inne i staden och fick vi en sval husbil på kvällen där vi kunde käka kvällsmat och nära till färjan. Helt klart värt det, om du frågar oss. Det går även att stå för natten, då kostar det 18 euro, plus 3 för el. Det fanns dusch och toalett.

Adress: Via Imperatore Federico 116, 90100 Palermo

För ställplatser på fastlandet i Italien, läs här. Det kommer även ett inlägg med ställplatser på Sardinien längre fram.