Nyårsafton i Flores & över 2000 år gamla ruinstaden Tikal

Vi har minsta sagt haft saker att fira i Flores, först nyårsafton, sedan bröllopsdag och sist men inte minst Jans födelsedag. Om ni känner oss vet ni att vi inte brukar fira storslaget, så blev det även denna gång… I vanlig ordning glömdes bröllopsdagen helt bort, men vi såg fantastiska Tikal just den dagen.

Vi åkte buss från Antigua efter lunch på måndagen (30/12). Det går att åka buss hela vägen till Peten/Flores, som är Guatemalas gateway till Tikal. Det skulle ta en hel natt och kosta mer än vi fick betala för våra stand by biljetter, därför valde vi att flyga. Bussen från Antigua var framme i Guatemala City lite över en timme senare. Chauffören körde fort och vi fick hålla i oss i varje sväng. Tro mig, svängarna var många, eftersom vägen slingrade sig genom vulkanlandskapet. Vi hoppade av i stan och tog en taxi till flygplatsen. När klockan var fyra checkade vi in väskorna, men planet skulle gå först efter klockan sex. Det gav oss lite tid att fördriva på en av de mest ocharmiga flygplatserna vi varit på…

När vi landat i Flores och fått våra väskor hade klockan börjat närma sig åtta. Vi kände inte för att gå runt och leta ställe på plats, så vi bokade en natt på ett hotel. Varenda taxichaufför var på oss så fort vi gått ut, precis som alltid på flygplatser. Vi gjorde som vi brukar och gick ut från flygplatsen till vägen. Där fick vi tag på en riksha som tog oss över bron till den lilla ön Flores och vårt rum på La Posada de Don Jose.

Vi började nyårsafton (tisdag 31/12) med att leta upp ett nytt boende. Stället vi hittade hette Hotel Mirador del Lago och var lite sunkigt, men hyfsat billigt och hade en balkong ut mot sjön Peten Itza. När vi satt på vår balkong på kvällen så hade vi perfekt utsikt över alla fyrverkerier som speglades sig i vattnet. Vi klarade faktiskt av att hålla oss vakna en bra bit efter tolvslaget och önska varandra Gott Nytt År.

Nyårsdagen (onsdag 1/1) spenderades ungefär på samma sätt som övriga dagar i Flores, med restaurangbesök, en sväng till lekplatsen, promenad på ön, yoga på takterrassen och häng på balkongen. Dagen efter (torsdagen 2/1) blev det desto mer aktivitet, då åkte vi nämligen ut till ruinstaden Tikal. Jan har varit där tidigare, men det är 20 år sedan. Då fick han klättra runt hur han ville på alla ruiner och han var ensam på området med ca tio andra. Vi märkte ganska direkt att saker hade förändrats…

Tikal var centrum för en av de viktigaste kungadömena under Mayacivilisationen. De äldsta byggnaderna är en bra bit över 2000 år, de härrör från 300 fvt. Det finns gott om pyramider, tempel och pelare, allt byggt i kalksten. Flera byggnader reser sig högt över regnskogen och en del är 50-70 meter höga. Tikal består av fler än 3000 byggnader, men endast ett hundratal tempel och pyramider har grävts fram.

Det finns alltså en hel del tempen och byggnader som ser ut som perfekta kullar, täckta med träd och vegetation. Tänk att varenda byggnad så ut så här innan arkeologer började gräva fram ruinerna under 50-talet. I slutet på 70-talet blev staden med på UNESCOs lista med världsarv och är idag en stor turistattraktion. Under högsäsongen kan parken ta emot 1500 besökare per dag, så vi var definitivt inte ensamma på plats…Vi fick inte heller klättra på byggnaderna hur som helst, utan det var uppbyggt med trätrappor. Tur det, annars hade väl vart enda tempel varit helt förstört idag.

Vi tog bussen vid åtta och var framme runt två timmar senare. Första bussen tillbaka till Flores gick vid 11.30, nästa vid 12.30 och sista vid 15. Vi var helt övertygade att vi skulle hinna med första bussen… så fel vi hade. Vi gick runt i området hela dagen och hann precis med sista bussen hem. Tikal var häftigt, men det var först när vi var uppe på sista toppen, Square of the great Pyramid, som jag verkligen föll för platsen. Tikal var helt klart värt ett besök! När vi kommit tillbaka till Flores fick jag ett meddelande från en kompis som löd ”Grattis på Bröllopsdagen!”. Som vanligt hade både jag och Jan helt glömt bort det, så tack för påminnelsen Julia!

Vi hade egentligen tänkt åka till Belize redan på fredagen (3/1), men bestämde oss för ännu en lugn dag i Flores. Det var nämligen Jans födelsedag och jag tyckte att det skulle vara tråkigt att tillbringa hela dagen på bussar. Istället spenderade vi födelsedagen med extra god mat och lugn & ro. Kvalitetstid tillsammans har vi ju gott om, likaså restaurangbesök så jag får fira Jan lite extra när vi kommit hem. Då får det bli en kväll utan barnen, hemma i huset med vardagsmat. Det är det enda vi inte kan få här 🙂

Nästa stopp blir Belize och äntligen kommer vi till havet! Dessutom till Karibiska havet, med turkost vatten och vita stränder. Det är efterlängtat! Tiden går så otroligt fort, det är faktiskt en månad sedan vi badade i saltvatten sist… Vi åker ut till ön Caye Caulker, som ska vara en liten paradisö helt utan bilar. Som vi längtar!

2 reaktioner till “Nyårsafton i Flores & över 2000 år gamla ruinstaden Tikal”

  1. Ser helt fantastiskt ut! Vilken bra bröllopsdag och födelsedag ni fick??
    Massor med kramar från oss ❤️❤️

Kommentarer är stängda.