Rio – staden som är en aning överreklamerad

Rio de Janeiro ligger ständigt i topp på städer en måste besöka. Jag hade svårt att till en början förstå varför. Första dagen funderade jag till och med på vart skjutton vi kommit. Det var först när vi tog oss upp på Sockertoppen och fick se staden från ovan som jag insåg hur vackert det var… När vi lite senare strosade på Copacabana mitt bland härlig musik, fotbollssändning och folkvimmel så insåg jag att staden var helt okej ändå!

När vi gick ner för landning i Rio var jag förväntansfull, även om Jesusstatyn inte var alls så stor som jag föreställt mig. Efter att vi tagit Uber den korta biten till hotellet, Hotel Atlantico Tower, och vi hade gett oss ut på stadens gator kände jag mig besviken. Är detta Rio? Gata efter gata med stängda butiker, fullt av madrasser och människor som sov längs med husväggarna. Vart var pulsen?

Vi gick ut för att äta och köpa lite vatten och snacks till poolen. Det visade sig lättare sagt än gjort. Det fanns inte en enda öppen butik. Restaurangerna var stängda, så tillslut fick vi käka snabbmat. Efter att vi ätit tog vi oss tillbaka till hotellet och gick till poolen. Barnen badade länge och vi fick en helt okej första kväll i Rio tillslut. Jag läste sedan på nätet att den stadsdelen som vi bor i, Centro, är full av liv och rörelse måndag till fredag – men helt öde på helger och lediga dagar. Vi bor i hjärtat av Rio finansiella kvarter, men det är ett hjärta som inte slår efter kontorstider.

När vi vaknade på söndags morgon (3/11) så hoppades jag innerligt att jag under dagen skulle få uppleva något av det Rio jag föreställt mig. Samtidigt var jag förberedd på att det kanske inte var en stad i min smak. Bufféfrukosten på hotellet var en söt och trist historia, men som tur var fanns det gott om frukt så vi blev alla någorlunda mätta. Vår säkerhetsbox på rummet fungerade inte och jag ville gärna låsa in våra värdesaker innan vi gav oss ut på staden, så när jag väntade en reparatör lekte barnen och Jan i poolen. 

När vi tillslut fått säkerhetsboxen fixad så tog vi en Uber till Sockertoppen. Härifrån åkte vi linbana upp på toppen och det var här någonstans som jag förstod tjusningen med Rio. Staden var vacker! Alla kullar, vikar och stränder, mängder av hus och inte minst Jesusstatyn som vakar över staden. Utsikten var mäktig och staden visade upp sin bästa sida.

Efter att vi tagit linbanan ner igen gick vi till stranden intill – Praia Vermelha. Det var en liten strand, med gott om folk. Vi köpte en varsin Tapioca till lunch. Det är en slags pannkaka gjord av cassava och hela familjen tyckte att det var gott. Vi bestämde oss sedan för att ta en buss till Praia de Ipanema och sedan gå vidare mot Copacabana. Det visade sig att vi faktiskt fick ta en buss och sedan en metro, men vem räknar?!

Det var någonstans här, när vi strosade fram längs med stranden mitt i allt folkvimmel som jag började känna pulsen av Rio och började mjukna inför staden. Det var en trevlig stad! Vi gick längs med Praia de Ipanema och sedan vidare till kända Copacabana. Vi satte oss på ett strandhak och köpte varsin öl. Barnen lekte i sanden bredvid och alla var nöjda med dagen.

Det visade sig tillslut att Rio var en stad i min smak, men det är ingen stad som klassar in på min topplista. Jag har flera som kommer före – Buenos Aires, Sidney, Mumbai, Bangkok, Tokyo och Miami för att nämna några. Vi satt kvar länge, tills det började skymma och det var dags att bege sig hemåt. Vi hittade en affär och handlade på oss grejer, eftersom alla affärer i Centro skulle vara stängda… Vi tog sedan en Uber och var framme på rummet långt efter det blivit mörkt.

Efter frukosten på måndagen (4/11) så tänkte vi gå upp till poolen en sväng och ta en buss från Rio lite senare på dagen. Det visade sig att det varit fest uppe vid poolen kvällen innan och vattnet såg ruggit snuskigt ut, så istället packade vi iordning och tog ett snabbtåg till busstationen. Nu väntade en bussresa på tre timmar och sedan färjetur på 1,5 timme. Sedan skulle vi vara på paradisön Ilha Grande. Nu väntade äntligen strandliv och lata dagar! Som vi har längtat efter det 🙂

2 reaktioner till “Rio – staden som är en aning överreklamerad”

  1. Kul att det blev en bra upplevelse i Rio till slut. Alltid lika roligt att läsa och titta på bilderna.
    Kram kram

    1. Ja, Rio blev helt okej, men ingen stad jag känner att jag måste tillbaka till. Kram

Kommentarer är stängda.