Sumela Monastery & Artvin – det bergiga Turkiet

Efter att vi checkat ut från hotellet igår så började vi köra uppför bergen mot Sumela Monastery. Väl framme var det extremt mycket turkiska turister och trångt med bilar. Det var kö upp för en extremt brant backe och vid varenda stopp (det blev många) så var det lite svettigt. Toto är så tungt lastad, så det är inte helt enkelt att komma igång när det lutar för mycket. Tillslut fick vi tag på en parkeringsficka och kunde gå ut för att spana in klostret. Det är byggt i berget och är riktigt jäkla gammalt, man tror att det härrör från 300-talet! Vi valde att inte gå upp till klostret utan nöjde oss med att se det på håll. Det ska visst vara en brant väg dit och vi ville inte riktigt gå där med barnen.

Vi fortsatte istället mot Artvin, som ligger längre österut i bergen. Det varvades mellan tunnlar och serpentinsvängar på vägen dit. Vi stannade för lunch i en liten stad och lyckades hitta ett ställe so moar fullt med folk. Där fick vi pizza och sallad för en billig peng. En kvinna som åt där kunde engelska, så hon kunde hjälpa oss med beställningen. Det blev självklart också några obligatoriska stopp på lekplatser under dagen. Vi var framme i Artvin runt klockan sex på kvällen och lyckades f tag i ett billigt hotell mitt inne i stan. Planlösningen och möbleringen var kanske inte optimal, men lakanen och handdukarna var rena och fräscha. Dessutom ingick frukost 🙂

På kvällen gick vi ut en sväng på stan. Staden ligger på en bergssluttning, så vart man än gick var det backar. Vi hittade ett litet köpcentrum som hade en ”Play Park”, ungefär som ett litet Leo’s Lekland. Efter att barnen härjat runt en stund där så köpte vi med oss en påse chips och gick upp till rummet. Idag blev det hotellfrukost och sedan skulle vi börja köra, men självklart startade inte bilen… Som tur var så stod vi parkerade så att vi kunde komma ut till en gata med nedförsbacke. Där fick Toto puttas igång med hjälp av backgammon-spelande gubbar 🙂 Georgien nästa!