Izmir – den vackra staden

Vad vet du om Izmir? För en vecka sedan visste jag inte ens att det fanns en stad med det namnet. På torsdagen upptäckte jag att Izmir är en hamnstad i Turkiet och en dag senare satt jag på ett plan på väg just dit. För er som inte känner oss kanske ni funderar på hur det gick till?! Ni som  känner oss höjer nog inte ens på ena ögonbrynet 🙂

Så hur kom det sig att vi spenderade en weekend där? Under lunchen på torsdagen satt jag och kollade på resmål inför vår (barnfria!) weekend. Enda kriteriet var egentligen att det skulle vara någorlunda varmt. Eftersom jag visste att det gick direktflyg till Istanbul från Landvetter dagen efter så tog jag helt enkelt upp en karta och kollade resmål i närheten. En stund senare ringde jag upp Jan och sa: Izmir, vad säger du om det?

En kall Efes i solnedgången, Izmir

Efter en snabb sökning på nätet kunde jag berätta för Jan att staden kallas ”den vackra staden”, att den är Turkiets tredje största och att vädret skulle vara skapliga 20-25 grader med sol! Ungefär där hade jag redan sålt in idén till min äkta hälft. Inte ens ett dygn senare hade vi lämnat av barnen och var på väg mot en helg i Izmir. Den här spontaniteten (andra skulle kanske kalla det brist på planering?!) är det som är tjusningen med att vara stand-by resenär.

Så vad tyckte vi då om helgen? Svaret är att den levererade på alla plan! Här kommer en liten guide till varför fler borde upptäcka Izmir:

Gästvänligheten

Alltså, alla dessa trevliga människor!  Jag läste i en guide att ”staden välkomnar sina besökare med den värme och vänlighet som den turkiska gästfriheten är känd för” och det stämmer verkligen.

Längs med strandpromenaden satt det fullt av gubbar som prövade fiskelyckan…

Maten

Jag skulle nästan våga påstå att det bara finns god mat i Turkiet! Vi har ätit så gott hela helgen. Oavsett om det är frukost, fika, kaffe, te eller middag som stått på menyn så har allt verkligen varit riktigt gott. Vi har ätit oliver, ost, dönerkebab och annat gott. Till det har vi såklart fått i oss sött te, starkt kaffe och en och annan Efes!

Middag på fredagskvällen i Izmir
Frukostbuffé på hotellet, Park Inn by Radisson, Izmir
En kopp te på förmiddagen

Sevärdheter

Jag ska inte ens försöka gör en guide med sevärdheter. Det viktiga för oss var att ha en lugn och skön helg. Lyxen att kunna sitta på en restaurang vid havet en hel eftermiddag och bara prata är obeskrivlig (ni som har småbarn förstår säkert 😉 ) Men några sevärdheter kunde vi i alla fall bocka av!

Jan vid ingången till den gamla basaren, Izmir
Marknaden
Yali Mosque på torget i stadsdelen Konak, Izmir
Saat Kulesi klocktorn, Izmir

Så här tar du dig runt

Du tar dig enkelt med metro från flygplatsen in till centrum. Vi bodde i området Cankaya (nära Konak) och härifrån promenerade vi sedan runt i staden. Det fanns även möjlighet att hyra cyklar, men för vår del räckte det gott och väl att bara promenera. Vi gillar att upptäcka städer till fots. Om du är lite mer bekväm så är taxi inte särskilt dyrt. Vi tog vi en taxi till flygplatsen på söndag morgon och det kostade runt 150 kronor (65 TL).

Bästa sättet att upptäcka en stad – till fots!
I en av Izmirs gränder

Flygresan

Vi flög från Landvetter till Istanbul, en flygresa på drygt tre timmar och sedan fortsatte vi mot Izmir som ligger ytterligare en timme bort. På hemvägen flög vi över Zurich. Allt som allt tog resan ner 5 timmar och hem tog det lite över 7 timmar. Helt okej, med tanke på att till och med flygresorna känns oförskämt lyxiga utan två barn som ska passas 🙂

3 reaktioner till “Izmir – den vackra staden”

  1. Vilket spännande liv att läsa om. Verkligen inspirerande. Hur fungerar det med jobb, är det ert jobb att blogga om resor och hur fungerar det att vara ledig /borta från jobbet så mycket?lite fräcka frågor från en som drömmer om att resa lika mycket, men varken har pengar eller semester att resa mer än några veckor per år. 🙂

    1. Hej!
      Kul att du har hittat hit och att du gillar bloggen! Bloggen är bara ett fritidsintresse, både jag och Jan har heltidsjobb. Vi har alltid lyckats pyssla ihop ledigt för att kunna resa. Vi har också varit iväg under föräldraledigheten och under tiden som jag pluggade. När man läser på högskola är det ju mycket frihet under ansvar, så då har jag kunnat vara borta under längre perioder. När det kommer till pengar så tror jag att vi lägger mindre pengar på 5 veckor i Indien än vad många lägger på en veckas charter med familjen. Jag kommer skriva ett inlägg om detta lite längre fram, håll utkik! 🙂

Kommentarer är stängda.