Roadtrip i Sydafrika & Krugerparken

Sommaren 2013 spenderade jag och Jan lite mer än en månad i södra Afrika. Vi började i Namibia och fortsatte sedan till Sydafrika, Mocambiqiue och Malawi. Idag tänkte jag berätta lite mer om vår roadtrip i Sydafrika och Krugerparken. Det var ett äventyr som innehöll allt ifrån en ung elefanthane som stirrade ut oss och gjorde utfall mot bilen till att vi nästan krockade med en noshörning…

Elefant i Krugerparken – Sydafrika, juli 2013

Men vi börjar från början 🙂 Efter Namibia flög vi till Johannesburg och tog oss vidare till Nelspruit med tåg. Där fixade vi hyrbil och körde mot Krugerparken. Morgonen därpå gick vi upp innan gryningen och körde in i parken. Det första vi fick se var en hyena som kom gående på vägen i morgondiset. Så häftigt!

En hyena i gryningen – Sydafrika, juli 2013
Krugerparken – Sydafrika, juli 2013

Det är förbjudet att gå ur bilen i parken, förutom på anvisade områden. Första dagen hade jag och Jan inte riktigt förstått detta… Vi hade gått ur bilen för att fota en fågel och när jag stod och kollade med kikaren så såg jag plötsligt ett lejon! Det låg och solade på en klippa, så vi knäppte en del bilder innan vi gick tillbaka in i bilen. Lite senare samma dag stannade vi vid en elefanthjord och skulle fota. Precis när Jan öppnade bildörren åkte några vakter förbi och sa till på skarpen att man inte fick lämna bilen. Vilken tur att vakterna inte såg oss när vi stod och fotade lejonet!

En ung lejonhane – Sydafrika, juli 2013
Med beväpnad vakt för att kolla på flodhästar, Sydafrika, juli 2013
Flodhäst – Sydafrika, juli 2013
Buffel – Sydafrika, juli 2013

Vid ett annat tillfälle gick en noshörning plötsligt fram bakifrån en buske och ut mot vägen. Innan jag hade lyckats få i backen och kört undan så kom en till noshörning fram… Även efter att vi lyckats få lite avstånd till djuren slog hjärtat några extra slag 🙂

Här har jag hunnit backa undan en bit från noshörningen… – Sydafrika, juli 2013

Trots att vi åkte runt lite på måfå, utan guide, så lyckades vi se en hel del djur och kunde bocka av 4 av de så kallade ”big five”. Elefant, Buffel, Noshörning och Lejon såg vi, men ingen Leopard. Vi såg flera hjordar med elefanter och vid ett tillfälle kom en ung hane fram mot bilen och viftade med öronen och verkade väldigt irriterad… Som tur var valde han att lämna oss i fred och gick vidare. Dagarna i Krugerparken var verkligen en naturupplevelse och ett äventyr. Jag ser fram emot att göra om det med barnen!

Giraff – Sydafrika, juli 2013
Spanar på en elefant i Krugerparken – Sydafrika, juli 2013
Blåkråka – Sydafrika, juli 2013

Är ni sugna på att åka på safari? Vill ni resa runt själva och inte åka i grupp med guide? Det är faktiskt mycket enklare än man kan tro! Här kommer lite tips:

  1. Vi hyrde bil i Nelspruit, det tog lite över en timme från staden till Krugerparkens entré.
  2. Tänk på att det är vänstertrafik i Sydafrika.
  3. Det går att bo inne i parken, men eftersom vi vi inte bokat i förväg och det var skollov, så var det mycket svårt att hitta ledigt boende på området. Vi valde därför att bo utanför och åka in precis innan gryningen.
  4. Vi var där i juli som är deras vinter. Det är svalare, särskilt på natten, men framförallt är det mycket torrt. Detta gör att det är enklare att se djuren eftersom det inte finns något högt och frodigt gräs för dom att gömma sig i.
  5. Vid gryning och skymning är djuren i rörelse, så var i parken tidigt!
  6. Det är förbjudet att gå ur fordonet. Respektera detta och gör inte som vi gjorde 🙂
  7. Det finns restauranger inne på området, men det är inte fel att ha lite snacks och dricka med i bilen. Vi bodde på ett B&B och eftersom vi åkte tidigt hade ägaren gjort en matsäck med frukost till oss.
  8. Du behöver åtminstone några dagar inne i parken. Den är stor och det går inte särskilt fort på grusvägarna!
Solnedgång i parken – Sydafrika, juli 2013