15 tips när du ska flyga med barn eller bebis!

I torsdags var jag hos en kompis som ska åka på första resan som en familj i september. Hon ville ha tips inför flygresan och på rak arm kom jag inte på så många… Efter att ha funderat lite på hur det varit att flyga med små kände jag för att dela med mig här. Vi har varit utomlands med våra barn sedan dom var runt två månader gamla. Sedan har vi rest i nästan varje månad och ålder med barnen. Min uppfattning är att det är enkelt från att dom är riktigt små upp till 9 månader. Då sover barnen mycket och kan sitta stilla länge utan att bli uttråkade.

Alice (3 månader) på väg hem från Indien 2016

Från 9 månader har våra barn inte riktigt velat sitta still och har haft mer kryp i benen. Jag tycker att detta har hållit i sig till ungefär 1,5 år. Under denna tid så har det varit en del ”gå fram och tillbaka i gången”. Det är inte alltid lätt att sitta med en bricka framför och försöka äta samtidigt som du har ett överaktivt barn i knät. Då har vi istället varvat, den ena äter först och den andra har efter bästa förmåga underhållit barnet. Kruxet är att det inte är så enkelt att gå i gången när maten serveras på grund av vagnarna… Så då är det bra att ha med lite leksaker eller enklare snacks som kan roa barnet en stund.

Edvin (1 år) på väg hem från Filippinerna 2015

Efter 1,5 år är det enkelt igen… Då finns det lite lugn i kroppen och våra barn har haft ro till att sitta med surfplatta eller kolla film. Vi har flugit flera långflygningar med Edvin när han varit mellan 1,5 -2,5 år utan att han ens gått ur din stol. Och då är han i vanliga fall väldigt aktiv och vill inte alls sitta still! För att lyckas med detta så får han springa, springa springa på flygplatsen. Vissa flygplatser har riktigt bra lekplatser (Kastrup är en av dom!) medan andra har riktigt dåliga. Som tur är behövs det ingen lekplats, det räcker med ett rullband att springa på så har Edvin varit mer än nöjd!

Edvin (9 månader) roar sig på lekplatsen på Kastrup, på väg mot Tokyo 2015.
Edvin (10 månader) på Frankfurts flygplats, på väg hem från USA 2015

Äldre barn har jag själv ingen erfarenhet av… ännu i alla fall!

Här kommer några tips ifall du ska flyga med barn eller bebis:

 1. Anpassa flygtider om det går. Om du lyckas boka en nattflygning så kanske barnen sover hela resan… Om du flyger på dagen; låt barnen springa av sig på flygplatsen.

  Edvin (2,5 år) och Alice (7 månader) sover på planet, hem från Sri Lanka 2017
 2. Om du flyger med bebis så kan du sitta vid en vagga (baby cot) på långflygningar… Enligt min mening är denna plats dock sämre än de vanliga. Det är omöjligt att sträcka ut benen eftersom man sitter med en vägg framför. Visst, det är ”extra benutrymme” men på en vanlig plats kan man åtminstone sträcka ut benen på sidan eller under stolen framför… Det blir dessutom lite extra krångel eftersom man inte får ha saker  på golvet vid start och landning.

  Edvin (3 månader) i vagga på väg till Bangkok 2015.
 3. Välj sulky framför barnvagn! Jag har haft sulky till barnen redan vid 2-3 månader. Jag har valt sulky främst på grund av att det är smidigare. Många väljer att resan med en stor barnvagn, men tänk på att det finns risk för att vagnen går sönder. Det finns speciella påsar (pram pack eller airshells) att lägga vagnen i, men då har man ännu mer packning att släpa runt på... Om du åker på en charter spelar det kanske ingen större roll, men om man ska åka runt på tåg eller bussar med ryggsäckar rekommenderar jag sulky!

  Edvin (4 månader) i Kambodja, 2015
 4. Vi har i vissa fall tagit sulky med in på flygplatsen, speciellt vid långa mellanlandningar. Alla flygplatser har inte vagn som man kan låna. I bland kör vi bara bärsele och checkar in sulkyn, speciellt om vi har haft korta mellanlandningar. Om du har tight transfer, tänk på att du i vissa fall kan få vänta länge på vagnen vid gaten. Detta kan göra att du missar anslutande flyg…
 5. Packa handbagaget i en ryggsäck! Det är så mycket smidigare än axelremsväska eller handväska. Då har du båda händerna fria och det underlättar oavsett om du reser med en bebis i bärsele eller en 2-åring med spring i benen (eller både och!).
 6. Försök minimera handbagaget. Det är så enkelt att slänga med 4 ombyten och 13 blöjor för ”man vet ju aldrig”. Men försök packa lagom 🙂 Några ombyten och blöjor är såklart inte fel, speciellt om du flyger med en bebis.
 7. Tänk på att det i bland är kallt på planet. Om du flyger med en liten bebis är det inte fel att ta med en mössa och tröja.
 8. Jag har alltid packat med några leksaker i handbagaget. (Men kom ihåg punkt 6!) Ett tips är att även ta med en ny bok att läsa och bläddra i, gärna en med många luckor och flikar.

  Edvin (2 år) bläddrar i sin nya bok på väg till Indien 2016
 9. Ladda gärna ner lite appar som är anpassade för åldern på ditt barn innan flygresan. (Tips på appar för barn i olika åldrar kommer inom kort i bloggen)
 10. Glöm inte att ta med ett par hörlurar som passar till barnen. Enligt min mening behövs detta endast till barn över 2-2,5 år.
 11. Om barnen verkar ha ont i öronen vid start och landning; ge bröstet, nappflaska eller nappen.
 12. Glöm inte att ta med mat och dryck. Om du reser med små barn så får du ha, välling, ersättning, barnmat och ”klämmisar” med ombord. Det kan också vara bra att ha med lite snacks som russin, majskrokar eller banan. (Men kom ihåg punkt 6!) Glöm inte vattenflaska!
 13. Om barnet använder napp eller snuttits, se till att ta med napphållare och hållare till snuttisen. Då slipper du leta på golvet efter saknade ägodelar!

  Edvin (2 år) med både napp- och snuttishållare (med Alice napp…) på väg hem från Indien 2016
 14. Innan vi fick barn läste jag massor… Tack vare Storytel så kan jag ”läsa” samtidigt som jag håller ett sovande barn i mörkret på flygplanet. Perfekt! Kom ihåg att lägga boken i offline-läge!
 15. Jetlag kan vara svårt med barn. När vi var i Tokyo så sov Edvin i vagnen på dagen när vi upptäckte stan… Perfekt tänkte vi först, men detta gjorde ju att han var pigg på natten. Inte optimalt med två trötta föräldrar efter en dag i hektiska Tokyo… Så mitt tips är: Försök få in barnen i den nya tiden så fort som möjligt!

Se även Resa med barn? Här är en lista på vad du kan vänta dig!

En kommentar till “15 tips när du ska flyga med barn eller bebis!”

Kommentarer är stängda.