Två idylliska småstäder i Kroatien på en dag: Omiš & Trogir

Igår blev en fullspäckad dag! Under natten blåste det mycket, vinden riktigt sög tag i husbilen så att vi vaknade flera gånger. På morgonen blåste det fortfarande, så vad gjorde vi då? Packade ihop allt och drog vidare såklart ?

Omiš

Vi körde in till Omiš, som är känd för att ha sandstrand och en vacker gammal stad. Staden ligger mitt emellan två berg och floden Omiš i mitten av bergen. Staden ger ett ganska dramatiskt intryck med de kala vitgrå bergen mot vattnet. Vi stannade på den största campingen i området, Galeb, men där var det en festival och fullt. Så istället parkerade vi och tog cyklarna in till staden. En vakt kom och försökte köra bort oss men Jan lyckades snacka till sig tre timmars parkering vid campingen (gratis såklart!).

Sandstranden i Omiš

Om du är i Kroatien och vill ha sandstrand så kan du åka till Omiš, men på den stora stranden mitt i staden är det ganska mycket folk. Vi hängde istället vid sandstranden mellan Camp Galeb och Omiš och där var det helt tomt! Så åk dit istället!

Den lilla stranden, precis efter Omiš

Efter att ha cyklat runt i staden, käkat Cevapci till lunch och hängt lite vid stranden så tog vi oss tillbaka till husbilen och började köra mot Trogir. Efter att ha parkerat på Camping Seget tog vi cyklarna in till staden.

Trogir
Gränderna i Trogir

Om du vill åka till en vacker idyllisk liten stad och måste välja mellan Omiš och Trogir så tycker jag att du ska åka till Trogir. Varför? Jo, den ha en mysig småbåtshamn och en gångväg med restauranger vid vattnet och ett litet fort. Sen har den, precis som Omiš, små gränder med lite butiker och restauranger. Trogir kändes mysigare, utan att jag riktigt kan sätta fingret på varför…

Trogir

Vi var tillbaka på campingen vid 18-tiden och tänkte att en picknick på stranden kunde vara mysigt. Så vi packade ihop lite ostar, salami, oliver, fikon och bröd och gick ner till vattnet. Här bestod stranden av små stenar, perfekt när man reser med barn. Ingen sand som fastnar överallt, men inte heller stora stenar som gör ont att gå på. Det blev två mysiga timmar på stranden. Edvin badade och satt och skakade av köld det sista, ändå ville han inte gå och lägga sig.

Camping Seget
Redo för en dag på vägen!
Liten kille som inte vill sluta bada!