Mostar – ännu en stad som är värd ett besök

För mig som är född i slutet av 80-talet så var staden Mostar i princip helt okänd för mig, innan vi började den här resan. När vi var i Serbien så frågade en kompis om vi skulle förbi Bosnien och tipsade om just Mostar. När jag nämnde det för Jan så visste han direkt att det var här som den mäktiga bron Stari Most fanns och även att det blev förstörd under kriget 1993.

Stari Most

Vi hade inte alls tänkt åka in i Bosnien på den här resan, men då såddes ett litet frö… I morses kände vi: varför inte?! Så mot Mostar bar det av! Gränskontrollen mellan länderna gick på under en timme och sedan var vi i Bosnien. När vi åkte på MC-resan 2008 så stannade vi en natt i Bosniens enda kuststad Nerum, utan att veta att vi bytt land. Vi trodde att vi fortfarande var i Kroatien och att vi bara kört förbi en vägtull (vi behövde inte stanna eller visa passen), men det är en annan historia ?

Fortet i Stolac
Paus för mellanmål i Stolac, Bosnien
Spår från kriget antar jag, kulhål på fasaden.

Vi var framme på campingen Auto River Camp Buna på eftermiddagen och lagade Kreolsk gryta och ris till lunch. Efter att vi ätit hade klockan redan hunnit bli 17 så då satte vi fast vagnen och började cykla mot Mostar.

Auto River Camp Buna

Cykelturen in til staden var ungefär en mil och det är i vanliga fall ingenting, inte ens på den skrangliga stadscykeln som jag har med på semestern… När det är fruktansvärd motvind, så att man måste kämpa på ettans växel i nedförsbackarna hela vägen, då är det lite värre!! Det tog 1,5 timmar! När vi kommit ungefär halvvägs stannade vi och köpte en urna i koppar och ett fint fårskinn. Vi fick lite vattenmelon av gubben och gumman som hade ”butiken” och sedan cyklade vi vidare. 

Var det värt cykelturen? Jo då, Mostar är en vacker stad och bron är häftig! Marmorgolvet var så blankt att Edvin åkte rutschkana ner ? Det är fullt av restauranger, butiker och gatustånd med alla möjliga prylar i området runt bron. Så om man går runt utan en övertrött 2,5 åring så kan man säkert spendera några timmar med att strosa, äta glass och god mat, för en ganska billig peng.

Utsikt över Stari Most från den lite större bron, Lucki Most
Utsikt från Lucki Most
Stare Most, fotat från Lucki Most
Jag & Edvin uppe på bron
Edvin spanar från bron
Blank marmor uppe på Stari Most
Edvin är en liten tänkare… Här satte han sig på marken, mitt bland alla turister, och funderar…
En mindre bro bredvid den större och mer kända Stari Most
Edvin var lika nöjd på den lilla bron!
Edvin spanar ut genom staketet…
Med Edvin bak på cykeln i Mostar
Båda två i vagnen

När vi cyklade milen tillbaka till campingen hade vi istället medvind och vilken skillnad det var! Nu kom vi hem dubbelt så fort, eller hälften så långsamt ?

Här kommer några tips om du ska till Mostar:

  1. Om du kommer med bil, eller cykel, så får du en perfekt vy över Stari Most från den lite större bron Lucki Most, där trafiken korsar floden.
  2. Du kan använda Euro överallt. Vi har faktiskt inte ens tagit ut några pengar här.
  3. Om du åker under juli eller augusti så kan det bli riktigt varmt, idag var det nästan uppe i 40 grader. Försök därför anpassa så att du går runt i staden på eftermiddagen/kvällen. Vi var inne runt 18.30 och då kändes det svalt.
  4. Själva området runt bron är väldigt vackert, men det är inte så stort. För oss räckte det att gå runt i 1-2 timmar.