Kullerstensgränder & vulkaner i Antigua

Vi gillade Antigua från första stund. Staden var färggrann, charmig och precis lagom stor. Några lugna dagar där var precis vad vi behövde. Våra dagar fylldes med yoga på takterrassen, spring på stadens kullerstensgränder, vulkanskådning och fantastisk mat. Ungefär allt en behöver, eller hur?

På torsdagen (26/12) tog vi oss med buss från Santa Ana i El Salvador till Antigua i Guatemala. Precis som vanligt blev det en dag med ett antal olika bussar och en gränsövergång. Vi hade först en plan att ta en direktbuss till Guatemala City, trots att det skulle kosta nästan $50 för oss fyra (barnen skulle behöva betala 1/2 biljett var), men vi skulle spara in ungefär halva restiden. Vi tog en Uber innan nio till busstationen. Där visade det sig självklart att nästan direktbuss skulle gå först klockan 12. Då var det bara att ta tänka om och ta lokalbussarna ändå, som skulle ta över nio timmar men kosta under 200 kronor. Först bussen gick från Santa Ana till Ahuachapan. Där fick vi ta en riksha några kilometer till nästa buss. Den skulle ta oss hela vägen till gränsen vid Las Chinamas.

Vid 12-tiden var vi över i Guatemala och kunde ta nästa buss mot Guatemala City, eller Guate som det verkar kallas här. När Jan var i Guatemala sist var huvudstaden inte säker. Han såg en bli rånad på öppen gata och de flesta resenärer undvek staden. Vi snackade med två killar på vårt hostel i Santa Ana och de bekräftade att staden fortfarande var likadan. De hade träffat en kille som blev rånad två gånger (!) på busstationen i Guate. Vi hade därför lagt pass, pengar, bankkort och min telefon i våra stora ryggsäckar. Med största sannolikhet är det den lilla som ryker om vi skulle bli av med någonting.

Vid 15-tiden blev avsläppta mitt på en stor väg, där fler vägar möttes och vi hade ingen aning om vart vi skulle. Det slutade med att vi tog en Uber till bussen mot Antigua. Bussen gick precis när vi gick ut bilen, så vi hade tur och slapp vänta. Vi var framme innan 18 och satte oss på en sushirestaurang. När vi väntade på maten gick Jan och kollade boende. Det var inte helt lätt att hitta bra och billigt boende i mellandagarna. Kvällen slutade med att vi tog en natt på ett ganska dyrt hotell: Hotel y Arte. Eller dyrt enligt vår mening i alla fall, vi fick betala runt 500 kronor för ett dubbelrum. Nästa dag skulle vi leta efter ett billigare ställe.

På fredagen (27/12) tog vi in på Hotel Casa Cristina där vi fick ge mindre än 300 kronor för ett dubbelrum. Hotellet låg mitt i staden och hade takterrass med utsikt över vulkanerna som omger Antigua. Fuego Volcano är den mest aktiva i området och rök stiger hela tiden från kratern. När Jan var här sist såg han stenar och lava spruta ur vulkanen. Vulkanen är fortfarande aktiv och det sprutar lava från toppen titt som tätt, men vi såg bara rökmoln när vi var där. Kanske lika bra det?!

Antigua var precis som Jan kom ihåg det, trots att han var här för 20 år sedan. Då var det en av hans favoritstäder i Latin- och Sydamerika och staden kvalar in på vår lista över favoritstäder även denna gång. Det var verkligen en mysig stad och det var en skön stämning. Det var gott om folk på gatorna, även efter att solen gått ner. Det kändes ganska skönt efter El Salvador, där allt folk försvann från gatorna samtidigt som solen.

Vi spenderade fyra nätter i Antigu, från torsdagen (26/12) till måndagen (30/12). Under dagarna tog vi det mest lugnt, strosade runt i staden och kollade in marknaden, kyrkan Iglesia la Merced och bågen Arco de Santa Catalina som staden är mest känd för. Vi lyckades också köpa upp några kilo souvenirer och springa på stadens ojämna kullerstensgator.

Tiden gick fort och helt plötsligt var det dags att dra vidare. Nu bär det av mot flygplatsen i Guatemala City och sedan flyg till Flores. Den staden var, precis som Antigua, en av Jans favoritstäder när han var här sist. Undrar om Flores levererar även 20 år senare? Det blir även en avstickare till ruinstaden Tikal, innan vi åker till Belize och havet. Tikal var en av de största städerna under Mayacivilisationen och vissa av byggnaderna är en bra bit över 2000 år gamla. Det ni!

2 reaktioner till “Kullerstensgränder & vulkaner i Antigua”

Kommentarer är stängda.